Electric Up

Obiectiv

 

Finanțarea întreprinderilor mici și mijlocii și domeniului HORECA pentru instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică cu o putere instalată cuprinsă între 27 kWp și 100 kWp necesară consumului propriu și livrarea surplusului în Sistemul energetic național, precum și a stațiilor de reîncărcare de 22 kW pentru vehicule electrice și electrice hibrid plug-in, prin Programul de finanțare „ELECTRIC UP”

Bugetul programului Electric UP, în primul ciclu de finanțare, va fi de 476 milioane lei (circa 100 milioane euro), care ar ajunge pentru aproximativ 1000 de firme beneficiare.

Procedura a fost publicata in Monitorul Oficial,  Ordonanța de urgență 159/2020

Finantare nerambursabila:  100.000 Euro / proiect  ( Reprezentand un suport financiar de pana la 100 % din cheltuielile eligibile )

Beneficiari:   

Cheltuieli eligibile:

Avantajele montării panourilor solare sunt evidente, pentru economii la factura de curent. De asemenea, pensiunile care vor avea stații de încărcare a mașinilor electrice vor intra în atenția turiștilor care dețin astfel de vehicule. 

Măsurile luate urgent de Guvern vizează compensarea unor pierderi de capital financiar și de resurse umane în categoria interprinderilor mici și mijlocii. Acest lucru este valabil și ăn cazul domeniului HORECA, înregistrate în urma situației sanitare.

Orice criză reprezintă și o oportunitate, iar Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri vine în sprijinul antreprenorilor din domeniul HORECA pentru a le permite să-și crească eficiența energetică, contribuind, în același timp și la atingerea ținelor de reducere a gazelor cu efect de seră. Este o măsură de tip win-win, în care operatorii economici destul de greu încercați în această perioadă și lipsiți. în anumite cazuri, de capitalul necesar investițiilor, primesc o gură de oxigen, în timp ce contribuim la crearea unui mediu economic competitiv și sustenabil. Sunt ferm convins că acest program va da roade rapid, atât în ceea ce privește performanța economică și sustenabilitatea societăților comerciale, cât și în ceea ce privește țintele de mediu”, a spus Ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Virgil Popescu.

Atingerea obiectivelor asumate de România privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, dezvoltarea capacității de producere de energie electrică din surse regenerabile și creșterea eficienței energetice reprezintă, de asemenea, acțiuni esențiale ale Guvernului.

Prin proiectul Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri se asigură finanțarea întreprinderilor mici și mijlocii și a persoanelor juridice române. Finanțarea este destinată întreprinderilor care au înscrise ca activitate principală sau secundară, conform codurilor CAEN. Aceasta este una din activitățile corespunzătoare domeniului HORECA, pentru instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice. O altă activitate prin “Electric UP” este pentru producerea de energie electrică cu o putere instalată cuprinsă între 27 kWp – 100 kWp necesară consumului propriu şi livrarea surplusului în Sistemul Energetic Național. Este necesară și staţiilor de reîncărcare de 22 KW pentru vehicule electrice şi electrice hibrid plug-in.