Schema de ajutor de stat pentru HORECA si TURISM

Restaurantele, pensiunile și alte firme din domeniul HoReCa vor putea obține, din anul 2021, noi ajutoare de stat pentru a compensa o parte din pierderile suferite ca urmare a pandemiei coronavirus COVID-19 în anul 2020, printr-o schemă în valoare totală de 500 de milioane de euro, a anunțat, miercuri, ministrul Economiei.

Beneficiarii vor primi 20% din pierderea suferită la cifra de afaceri pe anul 2020 comparativ cu cifra de afaceri pe anul 2019, pe codurile CAEN autorizate, în limita unui plafon de 800.000 de euro – precizat Virgil Popescu, într-o conferință. Plafonul de 800.000 de euro pe firmă este prevăzut în cadrul tanzitoriu al Comisiei Europene pentru redresarea din criza COVID-19.

Schema, cu un buget total estomat la 500 de milioane de euro, se află în procedură de notificare la Comisia Europeană și urmează să fie aprobată și în Guvern.

Obiectiv

 

Schema de ajutor de stat pentru Horeca si Turism. Scopul măsurilor de sprijin este să asigure continuitatea activității operatorilor economici din sectorul turistic (structuri de cazare, structuri de alimentație, agenții de turism), grav afectați de impactul economic al epidemiei de coronavirus prin îmbunătățirea accesului la lichidități, pentru a-i ajuta să își continue activitatea și să păstreze locurile de muncă.

Bugetul schemei de ajutor de stat va fi estimat la 500 milioane euro, echivalent lei, prin bugetul Ministerului Economiei și din fonduri europene. Se estimează că vpr primi ajutoare de stat 73.211 de beneficiari, dintre care 15.168 structuri de cazare, 52.583 structuri de alimentație și 5.460 agenții de turism.   

Valoarea grantului

 

Grantul se va acorda pentru acoperirea partiala a pierderii din cifra de afaceri (sau rulaj in cazul agentiilor de turism) suferite în anul 2020, comparativ cu anul 2019, în cuantum de 20%.  Valoarea maximă a ajutorului de stat care poate fi acordată unui beneficiar prin prezenta schemă este de 800.000 euro/întreprindere.

Cofinanțare: In acest moment nu sunt informatii despre cofinantare;

Beneficiari:   

Codurile CAEN care ar urma să intre la finanțare vor fi:

Condiții de acordare: 

Conform procedura + criteriu de departajare „primul venit-primul servit”.

Categorii de cheltuieli finanțate din grant:   se vor stabili in curand;

Număr estimat de beneficiari: 73.211 de beneficiari, dintre care 15.168 structuri de cazare, 52.583 structuri de alimentație și 5.460 agenții de turism.

Date program:

Analizând datele ANAF privind cifra de afaceri pe primul semestru 2020, comparativ cu primul semestru 2019, se constată următoarele:
– În privința structurilor de cazare, s-a constatat o reducere a cifrei de afaceri cu 36,8%. Cei mai afectați au fost marii contribuabili (-64,8%), urmați de contribuabilii mijlocii (-48,4%) și de cei mici (-36,8%);
– În privința structurilor de alimentație, s-a constatat o reducere a cifrei de afaceri cu 33,5%. Cei mai afectați au fost contribuabilii mijlocii (-40,5%), urmați de contribuabilii mici (-32,2%) și de cei mari (-27,8%);
– În privința agențiilor de turism, s-a constatat o reducere a cifrei de afaceri cu 60,5%. Cei mai afectați au fost contribuabilii mari (-71,4%), urmați de cei mijlocii (62,8%) și de cei mici (51,6%).

Aplica pentru Schema de ajutor de stat pentru HORECA si TURISM