Ajutor minimis pentru creatori video, foto, evenimente și alte firme de cultură

Firmele și ONG-urile din sectorul cultural, înmatriculate în România, vor putea obține de la stat ajutoare de până la 200.000 Euro prin schema de finanțare pe care Ministerul Culturii a publicat-o în Monitorul Oficial.

Schema de ajutor are în vedere finanțări nerambursabile pentru sectorul cultural independent în perioada 2022 – 2023 și urmează să fie derulată pe site-ul Ministerului Culturii. Schema de finanțare este asemănătoare cu vechea schemă Horeca 1, diferența constituind-o suma mai mică, fiind vorba de această dată de un ajutor de minimis.  

Ajutorul aprobat deja prin Ordinul Ministrului Culturii (3.453/2022) ar urma să aibă un buget total de 140 milioane de euro, din care 10 milioane disponibili în 2022, iar 130 milioane în 2023. Astfel, ar urma să fie finanțate până la 6000 de beneficiari cu un maxim de 200.000 Euro fiecare

Granturile vor se vor calcula la valoarea de 20% din scăderea activității pe anul 2020 comparativ cu 2019, NUMAI pentru codurile CAEN eligibile, indiferent de celelalte activități derulate de beneficiari. Astfel niciun beneficiar nu va putea obține un ajutor mai mare de 200.000 Euro calculat pe baza ultimilor 3 ani fiscali (brut).

Ajutorul de minimis se va efectua în două tranșe: prima nedepășind 50% din valoare grantului eligibil. 

Încă se așteaptă publicarea de către Ministerul Culturii a ghidului de finanțare și deschiderea sesiunii de înscrieri. 

Aici poți descărca schema de ajutor de minimis pentru sectorul cultural. 

 

Beneficiari eligibili vor fi:

Lista codurilor CAEN eligibile pentru ajutorul de minimis pentru sectorul cultural. 

Completează formularul de mai jos pentru a aplica

     

    S-ar putea să îți placă