Schema de ajutor pentru HORECA si TURISM

⏳ S-a anunțat lansarea etapei de înscriere în cadrul schemei: Marți, 29 Iunie ora 10.00❗❗

Ajutorul de stat se acordă sub forma unor granturi ce reprezintă 20% din reducerea cifrei de afaceri din anul 2020 față de cifra de afaceri din anul 2019. Suma maximă de care beneficiază un operator economic este de 800.000 euro

Ministerul Economiei a anuntat saptamana trecuta faptul ca „Apelul de ajutoare HoReCa va fi lansat în perioada următoare” facand apel la potențialii beneficiari să pregătească din timp raportul de expertiză contabilă, întocmit conform reglementărilor CECCAR – Standardului profesional nr. 35 „Expertize contabile” sau, după caz, a raportului de audit, întocmit conform ISRS 4400 „Misiuni pe baza procedurilor convenite”.

Alături de raport, ar trebui întocmită și anexa la acesta (raportul sinteză), asumat de expertul contabil/auditorul financiar. Anexa la raport va fi realizată conform Anexei nr. 7 la procedura de implementare a schemei, care este în consultare publică.”

Deasemenea, si președintele Klaus Iohannis a semnat Vinerea trecuta, pe data de 11 Iunie, OUG-urile emise de Guvern prin intermediul cărora se acordă ajutoare sectorului HORECA, unul dintre acestea fiind cel pentru introcuducerea codului CAEN 8230 – Activitati de organizare a expozitiilor, târgurilor si congreselor.

Ulterior, Ministerul a publicat, Luni – 14 Iunie, în Monitorul Oficial, procedura de implementare a schemei, urmanand a anunta perioada inscrierilor.

Beneficiari

 

Coduri CAEN eligibile pentru finantare

 

Modul de Calcul

 

A: Firmele care raportează cifra de afaceri vor primi 20% din diferenta rezultata prin scaderea cifrei de afaceri în anul 2020 versus 2019.

B: Beneficiarii care aplică regimul special pentru agențiile de turism conform art. 311 din Codul fiscal vor primi 20% din diferența dintre volumul facturilor emise pentru serviciile turistice, inclusiv marja, aferente anului 2019 și volumul din 2020.

Pentru agențiile de turism ce aplică regimul special al marjei, prin cifră de afaceri vom înțelege volumul total al facturilor emise pentru serviciile de călătorie inclusiv marja. Se ia în considerare suma totală a facturilor emise către clienți ce reflectă serviciile prestate și nu doar comisionul agenției. Nu se vor lua în considerare facturile de avansuri pentru servicii încă nerealizate în respectivul exercițiu financiar.

C: Beneficiarii care țin evidența în partidă simplă, conform art 1, alin (5) din Legea contabilității 82/1991, vor primi 20% din diferența între încasările obișnuite din activitatea eligibilă pe anul 2019 și cele de pe anul 2020.

Pentru operatorii economici ce țin contabilitatea în partidă simplă cifra de afaceri va fi considerată formată din încasările obținute din activitatea eligibilă. Aici regăsim persoanele fizice ce desfășoară activități independente.

❗❗Baza de calcul a ajutorului trebuie certificată și asumată fie de către un expert contabil sau o societate de expertiză contabilă membru/membră al/a Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR), selectat/selectată și remunerat/remunerată de către aplicant, fie de către un auditor financiar sau o firmă de audit autorizat/autorizată în România, care sunt membri ai Camerei Auditorilor Financiari din România, selectat/selectată și remunerat/remunerată de către aplicant. Ne ocupam noi si de asta. Auditul va fi intocmit de catre echipa noastra de experti contabili si prins in contractul de consultanta, implicit decontat.

Cheltuieli eligibile

 

Beneficiari

 

Toti cei care vor APLICA si care se vor incadra in conditiile de eligibilitate.

„Dacă valoarea însumată a cererilor de finanțare aprobate depășește valoarea creditului de angajament sau bugetar alocat cu această destinație, angajarea, respectiv plata către beneficiar se va face proporțional, prin raportarea sumei aprobate pentru fiecare beneficiar la suma totală a cererilor de finanțare aprobate”, conform noii OUG 10/2021.

Bugetul pentru această masură este de 500 milioane euro si a fost aprobat de către Comisia Europeană

Completează formularul de mai jos pentru a aplica

    S-ar putea să îți placă