Ghidul aferent apelului dedicat construirii de creșe

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației a lansat pe data de 6 mai 2022, în consultare publică, ghidul specific aferent Componentei C15 – Educație – Construirea, echiparea și operaționalizarea a 110 creșe, din cadrul PNRR.

Investiția are ca obiectiv creșterea capacității sistemului de învățământ de cuprindere, în serviciile de educație timpurie antepreșcolară, a 19% din copiii de 0-3 ani până în 2026, prin investiții în infrastructură, respectiv construirea a cel puțin 110 de creșe, eficiente energetic, la nivel național, pentru asigurarea unui serviciu de educație timpurie standard la 5.000 de locuitori.

Creșele vor avea o capacitate cuprinsă între 40, 70 și 110 locuri și trebuie să respecte obiectivul privind necesarul de energie primară cu cel puțin 20% mai mic decât cerința pentru clădirile al căror consum de energie este aproape egal cu zero conform orientărilor naționale, demonstrat prin certificate de performanță energetică.

Creșele nou construite trebuie să poată oferi sprijin educațional pentru un număr de maxim 4.500 de copii.

Beneficiarii proiectelor depuse în cadrul apelului de proiecte pot fi:

  • unitățile administrativ-teritoriale, respectiv:
    • municipii reședință de județ, municipiul București;
    • alte municipii;
    • orașe;
    • comune.
  • subdiviziunile administrativ-teritoriale ale municipiilor.

Bugetul total alocat pentru investiție, la care se adaugă o majorare de 30% conform OUG nr.124/2021, este:

Tipuri de lucrări  (denumirea Investiției)Valoare eligibilă prin PNRR (euro)Valoare suplimentară cf. OUG 124/2021  (euro)Valoare totală eligibilă (euro)
Construirea, echiparea și operaționalizarea a 120 creșe (suplimentat cu 10 creșe, medii și mari)230 mil.euro69 mil. euro299 mil.euro

Prima rundă de atragere de fonduri va începe în data de 30 mai 2022, solicitanții având la dispoziție o lună pentru depunerea cererilor de finanțare, respectiv 30 iunie 2022.

Poți descărca ghidul de aici.

Observațiile și propunerile pot fi transmise la adresa de e-mail observatii.pnrr@mdlpa.ro.

Termenul în care se pot transmite propuneri și observații este de 10 zile de la publicarea anunțului.

S-ar putea să îți placă