Start-Up Nation 2022: S-a anunțat data de lansare! Așteptam finanțările Microindustrializare și Comerț, posibil și HORECA 2

Daniel Cadariu, ministrul Antreprenoriatului și Turismului, a anunțat că ediția a treia a programului Start-up Nation, program prin care se vor putea obține fonduri neramburabile de până la 200.000 lei, se va lansa pe 17 mai 2022.

Chiar ieri sau alaltăieri am convenit ultima formă de calendar a lansării acestor programe cu cei de la STS, aşa încât, pe data de 17 mai, vom lansa primul program Start Up Nation, ediţia a treia. La sfârşit de mai, vom lansa al doilea program, cel care presupune o infuzie de capital pentru cei care lucrează în industrie, dar industria mică. Microindustrializare se numeşte acel program. Vor fi granturi în acel caz de 500.000 de lei pentru maximum o mie de beneficiari ”, a declarat ministrul Cadariu, citat de News.ro.

Finalizarea plăților la Măsura 2 și demararea programelor Comerț-Servicii 2022 și HoReCa 

În cursul lunii iunie, mai avem în calendar, cred, patru programe pe care dorim să le lansăm: unul dintre ele pentru comercializare şi servicii, unul pentru a susţine şi a stimula activitatea de incoming, de a aduce cât mai mulţi turişti străini în România şi a premia, dacă doriţi, agenţiile de turism care vor face acest lucru. Mai avem în pregătire un program – pentru că ministerul are o sumă de bani undeva într-un cont la o bancă dintr-un fond elveţian – şi vom iniţia un program de susţinere a mediului de afaceri cu credite cu dobândă subvenţionată ”, a precizat ministrul Cadariu.

Pentru ultimii aproape 3000 de beneficiari de la Măsura 2- granturi de capital de lucru (2000 – 150.000 Euro din schema de ajutoare de stat COVID-19) plățile urmează să se finalizeze în luna aprilie 2022.  

În această lună, închidem, în sfârşit, şi Măsura 2. Din cei aproximativ 3.000 de beneficiari mai sunt doar 500 care trebuie să primească banii, cu condiţia să ne facă dovada cofinanţării”, a adăugat Cadariu.

Totodată ministerul intenționează închiderea plăților celei de-a doua ediții a Măsurii 1 – microgranturi de câte 2000 de euro până cel târziu la mijlocul lunii aprilie 2022. 

Pentru Schema HoReCa 2 – e necesară rectificarea bugetară

În ceea ce privește a doua ediție a Schemei HoReCa, prin care firmele ar primi despăgubiri pentru scăderea activității în timpul pandemiei cu Covid-19, ministrul a precizat că va fi nevoie de rectificare bugetară decisă de Guvern, pentru a acoperi suma necesară în valoare de 280 milioane de euro. 

Conform estimărilor primite la minister, ar fi nevoie de o sumă de aproximativ 280 de milioane de euro, în analiza domniilor lor. Ministerul a făcut deja câţiva paşi pregătitori pentru aşa ceva în sensul că am creat cadrul legal, adică am iniţiat şi a fost adoptată o Ordonanţă de Urgenţă care permite constituirea unei ediţii a doua, eventual pentru sprijinul celor din HoReCa. Pe de altă parte, în momentul de faţă direcţia de specialitate din minister lucrează la constituirea programului în sine, însă aşa cum s-a întâmplat şi în anul 2021, atunci când s-a iniţiat şi s-a adoptat prima schemă pentru sprijin pentru HoReCa, e nevoie şi de o aprobare în Guvern. Lucrăm la un astfel de memorandum pe care în săptămânile următoare îl vom prezenta într-o şedinţă de guvern pentru a fi aprobat şi a sta la baza iniţierii unei noi etape pentru sprijinul HoReCa”, a declarat Constantin-Daniel Cadariu, citat de News.ro.
 

Pentru anul 2022, Ministerul Antreprenoriatului și Turismului are în plan aproximativ 10 – 12 programe, incluzând și HoReCa.

 

Completează formularul de mai jos pentru a aplica

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    S-ar putea să îți placă